Składniki:
- woda
- cynamon
- imbir, goździki, kardamon
- sól morska
- kropla cytryny
- świeżo zmielona kawa naturalna
- woda
- cynamon
- imbir, goździki, kardamon
- sól morska
- kropla cytryny
- świeżo zmielona kawa naturalna
Mamy składniki, więc zaczynamy przygotowanie dwóch kaw (w towarzystwie przyjemniej niż samotnie).
Kawę lepiej przygotować w specjalnym naczyniu do gotowania kawy, ale jeśli takiego nie mamy możemy również wykorzystać zwykły garnek. Między dodaniem każdego składnika najlepiej odczekać 1-2 minuty. Trzymajcie się kolejności dodawania składników aby uzyskać efekt wzmocnienia przemiany materii, co ma pozytywny wpływ na nasz organizm zimą zgodnie z filozofią Kuchni Pięciu Smaków.
1. Do garnka wlewamy 2,5 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia.
2. Następnie dodajemy łyżeczkę cynamonu.
3. Kolejny krok to dodanie pół łyżeczki mielonego imbiru lub łyżeczkę startego świeżego, 4 goździki, ziarenko kardamonu.
4. Dodajemy szczyptę soli.
3. Kolejny krok to dodanie pół łyżeczki mielonego imbiru lub łyżeczkę startego świeżego, 4 goździki, ziarenko kardamonu.
4. Dodajemy szczyptę soli.
5. Dodajemy kroplę cytryny.
6. Na koniec wsypujemy 2 porcje kawy ( ilość zgodnie z własnymi upodobaniami).
6. Na koniec wsypujemy 2 porcje kawy ( ilość zgodnie z własnymi upodobaniami).
Po dodaniu kawy gotujemy jeszcze około 5 minut.
Teraz możemy się delektować aromatyczną kawą i rozkoszować wspaniałym zapachem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz