wtorek, 5 lutego 2013

Jak zaparzać herbatę


Różne rodzaje herbat wymagają różnych sposobów jej zaparzania. Inaczej będziemy zaparzać delikatne herbaty zielone, a inaczej lekko wędzoną w smaku herbatę pu-erh.
W tabelce znajdziecie informacje o czasie i temperaturze zaparzania poszczególnych rodzajów herbat.



Rodzaj herbaty
Czas parzenia
Temperatura
 Biała
 7-9 min
 70-85⁰C
 Zielona japońska
 2 min
 60-75⁰C
 Zielona chińska
3-4 min 
 75-90⁰C
 Zielona Gunpowder
 3-4 min
70-80⁰C 
 Zielona aromatyzowana
 3-4 min
 80-90⁰C
 Czarna
4-5 min 
95⁰C 
 Czarna Darjeeling
3 min 
95⁰C 
 Czarna aromatyzowana
 4-5 min
95⁰C 
 Oolong
 5 min
 95⁰C
 Pu-erh
 3-5 min
95⁰C 

Woda o temperaturze 95⁰C to tzw. biały wrzątek. Jest to woda tuż przed osiągnięciem stanu mocnego wrzenia. 3-4 minuty po zagotowaniu woda osiąga temperaturę około 90⁰C, a 12-15minut poźniej temperatura wody spada do około 70⁰C. Oczywiście te czasy są zależne od temperatury otoczenia i ilości zagotowanej wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz