wtorek, 19 marca 2013

Historia czekolady

Historia czekolady zaczyna się w gorących i wilgotnych lasach Ameryki, gdzie Olmekowie prawdopodobnie jako pierwsi zaczęli używać ziaren drzewa Theobroma cacao, wiecznie zielonego drzewa.
Olmekowie stworzyli wysoko rozwiniętą kulturę. Niestety brak jest zachowanych materiałów pisanych. Na ściankach odkrytych przez archeologów naczyń olmeckich zachował się osad zawierający teobrominę, związek występujący w ziarnach kakaowca. Według językoznawców już około 1000 roku p.n.e. w skład języka Olmeków wchodziło określenie kakawa, od którego to słowa wywodzi się słowo kakao. Dodatkowo idealne warunki klimatyczne do uprawy drzewa kakaowego, jakie panują na wilgotnych nizinach Zatoki Meksykańskiej pozwalają przypuszczać, że historia czekolady zaczyna się właśnie w czasach prekolumbijskiej cywilizacji.

Po Olmekach kakaową schedę przejęli Majowie. Ich przodkowie przybyli na tereny obecnej Gwatemali 3 tysiące lat temu. Rozkwit potężnej cywilizacji przypada na lata 200-900 n.e.Majowie rozwijali się wszechstronnie: rozwój duchowy, intelektualny i również rozwój rolnictwa, w tym uprawy kakaowca. Owoce kakao były traktowane przez Majów jako dar od bogów, pełniły także ważną rolę w ich religii.  Ziarno kakaowca symbolizowało życie i płodność, a wywar z niego wśród bogów Majów pełnił rolę jak ambrozja bogów Olimpu. Majowie najbardziej cenili czekoladę w płynnej formie, ale używali jej także jako dodatku pokarmów, jako sosu. Cywilizacja Majów upadła pod koniec IX wieku. Na szczęście ich potomkowie dbają o kakaowe dziedzictwo. 

Czekoladę spożywali również Aztekowie. W kulturze Azteków czekolada była, obok octli (rodzaj miejscowego wina), jednym z ważniejszych napojów. Napój z ziaren kakaowca traktowano jako źródło siły, energii, mądrości i stosowano w leczeniu wielu dolegliwości.
Ziarna Theobroma cacao stanowiły środek płatniczy. Władcy Azteccy gromadzili je w skarbcach tak samo jak europejscy królowie złoto. O ich wartości świadczy fakt pojawienia się fałszerzy, którzy wyjmowali ziarna ze skorupki i zastępowaniu ich grudkami ziemi. Walutę tę stosowano w Środkowej Ameryce długie lata po upadku państwa azteckiego najechanego przez hiszpańskich najeźdźców. Hiszpańscy konkwistadorzy przywieźli kakaowe ziarno do Europy i rozpoczęli nową epokę w historii czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz