czwartek, 23 maja 2013

Czekolada - samo zdrowie?






Brzydka pogoda, pochmurno, spać się chce. W tej sytuacji pomoże tylko kawa w towarzystwie kawałka czekolady. Pogoda to oczywiście tylko pretekst, ale może po co go szuka. Kawę piję również i w ładne dni :) i często do tego kawałek dobrej czekolady.
Lubię każdą DOBRĄ czekoladę: mleczną, deserową i najbardziej gorzką. Te czekolady różnią się zawartością miazgi kakaowej, cukru.



Czekolada mleczna - zawiera 20% miazgi kakaowej, dużą ilość mleka i około 50% cukru. 100g dostarcza około 550 kcal
Czekolada deserowa - zawiera 30-50% miazgi kakaowej, tłuszcz kakaowy, dodatki i cukier. 100g dostarcza 530 kcal.
Czekolada gorzka - zawiera co najmniej 70% miazgi kakaowej i śladowe ilości cukru. 100g dostarcza 500-530 kcal.

Jak wybrać dobrą czekoladę? Przed kupnem czekolady polecamy czytać skład. Jeśli w czekoladzie gorzkiej jako pierwszy składnik jest wymieniony cukier to odpuśćmy sobie taki produkt. Nie jest to na pewno oryginalna czekolada gorzka. Lepiej też unikać wyrobów czekoladopodobnych. Zawierają one dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i barwników.
Prawdziwa czekolada oprócz tego, że jest dobra jest również zdrowa. Oczywiście spożywana w rozsądnych ilościach :). 
Czekoladę muszą wyeliminować ze swojej diety osoby z niewydolnością nerek, chorobami układu krążenia, nadciśnieniem, cukrzycą i nadwagą. Dla wszystkich innych spożycie kawałka czekolady nie wpłynie negatywnie na sylwetkę ani na zdrowie.

Zalety czekolady (ważne do przeczytania jeśli ktoś potrzebuje argumentów za jedzeniem czekolady):
- czekolada jest idealną przekąską podczas intensywnego ćwiczenia, górskiej wędrówki, wyprawy rowerowej,
- wpływa na odczuwanie przyjemności i ma działanie relaksujące dzięki zawartości kwasu walerianowego i fenyloalaniny,, które pobudzają mózg do produkcji serotoniny i endorfin,
- działa pobudzająco dzięki zawartości teobrominy i kofeiny,
- obniża ryzyko choroby wieńcowej. Zawarte w czekoladzie flawonoidy chronią serce, mają korzystny wpływ na naczynia krwionośne i spowalniają odkładanie się złogów w naczyniech. Czekolada zawiera więcej flawonoidów niż herbata, jabłko, 
- bogate źródło magnezu i żelaza. Magnez działa przeciwstresowo i jest ważny w przemęczeniu. Żelazo jest niezbędne do wytwarzania czerwonych krwinek, chroni przed anemią.

Pewnie można jeszcze długo wymieniać korzyści płynące ze spożywania czekolady, ale nam już te wystarczą. Zadowolenie z jedzenia dobrej czekolady - bezcenne.

Wiemy, że dobra czekolada jest droższe niż wyroby jakich dużo jest w sklepach nazwijmy je czekoladopodobne. Moim zdaniem lepiej jednak kupić dobrą czekoladę i zjeść jej mniej, ale ze smakiem i korzyścią dla organizmu niż zapychać się produktem zbliżonym tylko wyglądem do czekolady.

A Wy szukacie usprawiedliwienia dla nałogu czekoladowego?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz