Poza ekspresem ciśnieniowym istnieją też inne metody zaparzania kawy.
French press to jedna z najprostszych metod zaparzania kawy. Przygotowanie kawy we french press jest wyjątkowo łatwe. Wsypujemy do cylindrycznego dzbanka odmierzoną ilość kawy, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy przykrywką. Tłok znajduje się w górnej pozycji. Gdy kawa się zaparzy, opuszczamy tłoczek na dno dzbanka i rozlewamy kawę. Fusy zostają zatrzymane na dnie dzbanka. Ważne aby kawa była grubo mielona, żeby pył (w przypadku drobnego mielenia) nie przedostał się przez siateczkę do naparu.
French press to jedna z najprostszych metod zaparzania kawy. Przygotowanie kawy we french press jest wyjątkowo łatwe. Wsypujemy do cylindrycznego dzbanka odmierzoną ilość kawy, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy przykrywką. Tłok znajduje się w górnej pozycji. Gdy kawa się zaparzy, opuszczamy tłoczek na dno dzbanka i rozlewamy kawę. Fusy zostają zatrzymane na dnie dzbanka. Ważne aby kawa była grubo mielona, żeby pył (w przypadku drobnego mielenia) nie przedostał się przez siateczkę do naparu.
Miłośnicy french pressów uważają, że najważniejsze podczas parzenia jest zamieszanie kawy. Musimy to zrobić zaraz po zalaniu wodą. W ten sposób zapewniamy pełną ekstrakcję. Stosunek ilości kawy do wody jest kwestią indywidualną, ale zwykle zaparza się czubatą łyżeczkę na 125 ml wody. Kawę parzymy przez około trzy minuty.
Z ciekawostek na plantacjach kawę do testowania najczęściej zaparza się we french pressie.
Jaki jest Wasz ulubiony sposób zaparzania kawy?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz