
Wieczory są coraz chłodniejsze, jak najlepiej wzmocnić organizm abyśmy jak najmniej chorowali? Polecam
picie na rozgrzewkę herbaty ze świeżym imbirem. Ta ostra herbata jest idealna na jesienne i zimowe wieczory. Napar ze świeżego imbiru to stary sposób na przeziębienia. Ja przygotowuję dwa rodzaje naparów z imbirem.
1. Herbata ze świeżego imbiru
Obrany imbir trzemy na grubej tarce lub kroimy w cienkie plasterki (ja jestem wygodny i preferuje ten drugi sposób). Zaparzamy imbir wraz z czarną herbatą (ekspresowa lub sypana). Do smaku polecam dodać łyżeczkę miodu.
2. Tisane ze świeżym imbirem
"Tisane " pochodzi z francuskiego i oznacza napar z ziół, kwiatów lub liści. Dawniej ludzie pili takie napoje ze względu na ich właściwości lecznicze. Ja piję je również ze względu na wspaniały smak.
Jak przyrządzić tisane imbirowe? Bardzo prosto.
Trzemy na grubej tarce obrany imbir lub kroimy na cienkie pasterki. Ilość zależy od indywidualnego smaku (pamiętajmy imbir jest ostry). Zalewamy imbir wrzątkiem. Po pewnym czasie dodajemy plasterek cytryny i łyżeczkę miodu. Napój gotowy, możemy delektować się smakiem.
Uwielbiam tisane z imbiru. Mój sezon na napar z imbiru trwa od września do marca. W tym okresie piję je bardzo często.
Rada: Świeży imbir najlepiej przechowywać w lodówce w plastikowym pudełku wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz