środa, 23 października 2013

Herbata z owocami pigwowca

Sok z pigwowca lub pigwy jest wspaniałym dodatkiem do herbaty. Przygotowanie owoców jest bardzo proste. Owoce kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i następnie kroimy na mniejsze kawałki. W słoiku układamy warstwami owoce i przesypujemy każdą warstwę cukrem. Ja cukru nie żałowałem, Na drugi dzień jak owoce puszczą sok warto dosypać jeszcze trochę cukru na wierzch i potrząsnąć słoikiem.

Otrzymamy wspaniały sok do herbaty.
Niektórzy pasteryzują sok, aby móc dłużej przechowywać. Ja wolę zjeść na bieżąco i nie tracić  cennej witaminy C. Dodanie większej ilości cukru ułatwia dłuższe przechowywanie. Przechowujemy w lodówce lub w chłodnym miejscu.
Warto dodawać sok jak herbata trochę przestygnie, żebyśmy nie zabili całej witaminy C. Herbata z pigwą/pigwowcem jest bardzo aromatyczna. Owoce z przyjemnością będziemy wyjadać z herbaty :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz