środa, 31 lipca 2013

Przechowywanie herbaty




Jak już uda nam się kupić dobrą herbatę to warto ją odpowiednio przechowywać aby nie straciła nic ze smaku. Liście herbaty łatwo absorbują wilgoć i obce zapachy. Na zmianę smaku może mieć wpływ wysoka temperatura przechowywania, promienie słoneczne i tlen z powietrza.
Sposób przechowywania herbaty zależy od jej rodzaju.




Herbatę zieloną czy białą należy przechowywać w suchych puszkach. Herbaty te najszybciej wietrzeją, traca kolor i aromat. Słyszałem o puszkach, które mają podwójne. warto wtedy w to miejsce włożyć pochłaniać wilgoci. Pamiętajcie aby nie wkładać pochłaniacza bezpośrednio do herbaty!. Gdy mamy herbaty naprawdę wysokiej jakości warto jeszcze puszkę włożyć do czystej torebki foliowej i przechowywać w lodówce. Takie przechowywanie pozwoli nam cieszyć się niezmienionym aromatem herbaty nawet przez rok.

Czarną herbatę, herbatę oolong najłatwiej przechowywać, ponieważ nie psuje się szybko. O ile liście tej herbaty nie są wystawione na działanie promieni słonecznych, wysokiej temperatury i obcych zapachów.

Herbaty aromatyzowane musimy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, oczywiście jak wszystkie herbaty z dala od obcych zapachów. 

Herbata pu-erh im jest dłużej przechowywana tym ma mocniejszy aromat. Można zmieszać starą herbatę z nową w glinianym naczyniu, żeby przyspieszyć proces starzenia. 

U mnie królują puszki metalowe do przechowywania herbaty.
A Wy jak przechowujecie swoje ulubione herbaty?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz